Ideální zpestření dlouhých podzimních večerů? Zkuste třeba pexeso! Pexeso je hra pro nejméně dva hráče zaměřená na pozornost a soustředění, což známe všichni. V dnešním článku si ale představíme další nápady, jak si hraní s pexesem zpestřit mimo klasická pexesová pravidla a hrát už s nejmenšími, u nás s tříletou Rozálkou. Našim společníkem se v těchto dnech stalo pexeso od TickiT se zvířátky, procvičovaly jsme paměť, komunikační dovednosti, třídicí a řadicí schopnosti.

Pexeso zvířátek TickiT obsahuje 28 dřevěných destiček s reálnými fotografiemi zvířat a jejich mláďat. Díky rozměru 7 cm x 7 cm a tloušťce 1 cm se dětem s kartičkami dobře pracuje, nekrčí se jako papírové pexeso a neničí se při manipulaci. Jsou vhodné pro děti od 12 měsíců.

Jak jsme si hrály my?

Mám ráda, když se dítě nejprve seznámí se všemi prvky hračky a dobře ji tak pozná, ohmatá si ji. U pexesa se přímo nabízí nejprve si každou kartičku pořádně prohlédnout a pojmenovat. Poté si můžeme povídat o tom, kde se dá s takový zvířátkem potkat (doma, v knížce, na procházce, ve školce, u prarodičů, …) a napodobit jejich zvuky. Děti postupně přicházejí na to, že na jedné kartičce je mládě a na druhé kartičce někdo z rodičů, tvoří tak zvířecí rodinky.

Obrácené pexeso

U malých dětí (kolem dvou let) je vhodné zařadit úplně na začátek obrácené pexeso, tedy takové, kde se hledají dvojice pouhým prohlížením (obrázek je otočený navrch). Počet hráčů je libovolný, většinou hraje rodič s dítětem a střídají se, každý sbírá na svou hromádku správné dvojice zvířecích rodinek. Dítě se tak učí základní princip her, kdy se střídá s protihráčem (nehraje si samo), hledá podle společného znaku (mládě-rodič) a učí se taky dokončit hru. U nás bylo takové hraní pexesa kolem dvou let Rozálky velmi oblíbené.

Rodinky

Z hromady všech zvířátek si děti vyberou dvě karty a vytvoří zvířecí rodinku, kterou roztřídí na mláďata a rodiče. K rozlišení skupinek ráda používám barevné papíry, které dětem usnadní orientaci a mně později nápisy připomenou, jakým způsobem jsme hru hrály, hra je tak později rychle nachystaná.

Rozálka ráda počítá, dalším kritériem může být určený počet kartiček v řadě (skládáme řadu po třech kartičkách).

 

   

Kdo je nejmenší?

Vybereme libovolný počet zvířátek, úkolem je poskládat je podle velikosti. Výzvou může být společně poskládat podle velikosti všechna zvířata z pexesa. Na internetu můžeme najít orientační velikosti zvířat, úkol spíše pro starší děti, ale výsledek může být zábava pro děti i rodiče. 

 

Kimova hra

Možná si někteří z vás vzpomenou na oblíbenou hru ze školních lavic. Kimova hra procvičuje hlavně zrakovou paměť, úkolem je zapamatovat si co nejvíce vystavených předmětů, které se po čase zakryjí. Název je odvozen z románu Kim od R. Kiplinga, kdy hlavní hrdina tuto hru hraje během výcviku na špiona.

Velmi zjednodušenou Kimovu hru můžeme použít i u obrázků se zvířátky. S Rozálkou jsme používaly jen tři obrázky. První obrázek z hromady všech si vybrala Rozálka, druhý já a třetí zase Rozálka (už tímto postupným vybíráním obrázků si děti zvířátka fixují). Obrázky vyskládáme, znova všechna zvířátka pojmenujeme a obrázky otočíme fotkou dolů. Rozálka vzpomíná, jaká zvířátka a kde jsou.

Poté opět použijeme barevné proužky a při otáčení obrázků procvičujeme s dítětem orientaci (kdo je na obrázku vpravo; kdo je na obrázku uprostřed; kdo je na obrázku vlevo?). Popis na lístečcích slouží spíše mně, abych si později osvěžila, jakým způsobem jsme pracovaly.

 

Vyprávění příběhu

Všechna zvířátka vložíme do pytlíku, losujeme zvířátka a z vylosovaných kartiček vytváříme příběh. S malými dětmi můžeme začít vyprávět stylem: Vlaštovka letěla nad dvorkem a uviděla: prasátko, kočičku, pejska, … Starší děti už pravděpodobně vymyslí zapeklitější příběh.

Najdi zvířátka

Děti zvířátka milují, každý doma určitě najde něco, k čemu děti zvířátka z pexesa mohou přiřadit. U nás doma jsme našly velké dřevěné navlékací korálky od Vilac a knížku se zvířátky od nakladatelství Svojtka & Co.

Přejeme i vám hezké chvilky se zvířátky, my jsme si hraní velmi užily.

 

Danča a Rozálka