Jednoduchá karetní hra pro děti od 5 let (klidně už od 3,5 let), kdy je nutné strategicky přemýšlet. Verze pro holky se jmenuje Diamoniak (Čarodějky), pro kluky je to hra Piratatak (Piráti). Při stavbě zámku nebo lodi je potřeba tyto stavby ubránit před čarodějkami nebo piráty. Vyhrává ten, kdo postaví stavbu dříve. Krásné ilustrace zároveň podbízí k dalším aktivitám, kdy se rozvíjí slovní zásoba a tvoření otázek.

Hry jsou uložené v praktické a pevné krabičce. Blíže si představíme holčičí verzi Čarodějky, pro kluky je hra obdobná, jen jsou použity karty s jinými symboly.

Hra Čarodějky obsahuje karty čarodějek, víl, zámků a diamantů.

Cílem hry je postavit ze 6 karet zámek jedné barvy (balení obsahuje 4 barvy).

Čarodějky nás mohou o tuto stavbu připravit, proto je dobré mít zásobu diamantů, jiných zámků a nejlépe víl.

Pravidla hry:

Karty se zamíchají a dají na hromádku obrázky dolů. Nejmladší hráč začíná lízat karty a je jen na něm, kolik karet si bude chtít vzít.

Buď hráč staví zámek jedné barvy, nebo karty odkládá na svou zvláštní hromádku do zásoby (karty diamantů, karty jiných zámků, víly). Pokud narazí na čarodějnici, musí odevzdat tuto kartu čarodějky plus další 3 karty. Pokud nemá tři karty, odevzdává vše, co má. A v tom je ten risk, hráč si musí dobře rozmyslet, zda má cenu brát další kartu, aby náhodou nenarazil na čarodějku.

  • Karta s dílečkem zámku: Hráč staví zámek z jedné barvy, nikdo jiný tuto barvu už použít nemůže. Pokud si vytáhne jinou barvu zámku, tak si ji odkládá na zvláštní hromádku a může tahat další kartu.
  • Karta s diamantem: Za tři karty diamantu lze koupit dílek zámku od spoluhráče, ten nemůže koupi odmítnout.
  • Karta s čarodějkou: Pokud si hráč vytáhne tuto kartu, má smůlu. Musí odevzdat kartu čarodějky s dalšími třemi kartami (například karty diamantu, zámek spoluhráče a pokud nemá tyto karty, tak i dílek svého zámku). Pokud hráč vlastní vílu, použije ji proti čarodějnici a odloží čarodějnici a vílu. Tah hráče končí a pokračuje druhý hráč.
  • Karta s vílou: Kartu si ponechá, použije ji proti čarodějce, nemusí tak odevzdávat další dvě karty.

Dojde-li dobírací balíček, zamíchají se odhozené karty a udělá se z nich nový dobírací balíček.

Co je na téhle hře strategické?

  • Rozhodnutí, zda si líznout další kartu a riskovat, že tam bude čarodějka.
  • Rozhodnutí, kterých karet se zbavit, pokud potkáme čarodějnici:
    • někdy raději dílky zámků, za diamanty lze od soupeře koupit část zámku
    • někdy je výhodné si dílek zámku soupeře ponechat, protože jej lze zpeněžit za tři diamanty (pokud je potřebujeme ke koupi svého dílku zámku)
    • někdy je výhodné dát s čarodějkou pryč dílek zámku soupeře, aby soupeř stavbu zámku nedokončil tak rychle

 Konec hry:

Vyhrává ten, kdo jako první postaví svůj zámek. 

Rozálku hra hned zaujala, protože je v růžové barvě 😊. Má 3,5 let a po pár hrách pravidla pochopila.

Jak jsme si ještě hrály?

1) Skládání zámků

Ze začátku ji bavilo skládat si barevné zámky jako puzzle. 

2) Myslím si...

Karty čarodějek si rozložíme na stůl, vybereme si jednu a popisujeme ji dítěti.

Čarodějka, na kterou myslím, má černé vlasy a má asi ráda kočičky. Dítě ukáže na čarodějnici, kterou si myslíme. Cenné je, pokud si role vyměníte. Dítě se musí zaměřit na správné kladení otázek a popis toho, co si myslí.  

Tato svižná a rychlá hra si jistě získá čestné místo umilovníků karetních her, dá se taky hezky využít při rozvoji dětské zásoby.

Danča a Rozálka