Na první vločky to venku ještě nevypadá. Za oknem stále panuje podzim, období plné pestrých barev a zároveň období, kdy netrávíme tolik času venku. Byla by škoda nevyužít tento čas trávený doma a zároveň krásy podzimu k rozvoji kreativity a tvořit pro radost. Mezi kreativní pomůcky, které u nás najdete, jsou i pastelky. Pro školáky, kteří už zvládají správný úchop, i pro menší děti, které si úchop pastelky teprve osvojují, máme pastelky od Stabila (Stabilo Trio, Stabilo color a Stabilo woody). V článku se zaměříme zejména na všestranné pastelky Stabilo woody, které nás s Rozálkou okouzlily nejvíce a neměly by určitě chybět žádnému nadšenému kreativci.  

STABILO Trio

Dřevěná pastelka v ergonomickém trojúhelníkovém tvaru pro usnadnění správného úchopu. Je ideální pro malé umělce ve školce i ve škole. Jejich předností je kromě tvaru i sytá barva.

STABILO color

Kvalitní klasická pastelka ideální do školního penálu. Je určená pro děti, které již zvládly techniku správného úchopu.

STABILO woody 3 in 1 neboli všestranná pastelka

Všestrannost této pastelky spočívá v tom, že v jednom předmětu držíte najednou pastelku, voskovku a vodovku. Můžeme jí nabízet už kolem třetího roku dítěte, ale vyhrají si s ní i dospělí.

Dětem se dobře drží v ruce, je velmi sytá a děti mají radost z výrazné stopy, kterou pastelka zanechá. Dají se s ní rychle vymalovat jakékoliv plochy, tuha obsahuje až osmkrát více barvy než obyčejná pastelka, zároveň nejde jednoduše zlomit.

Kromě papíru můžete kreslit na karton, sklo, zrcadlo i porcelán. Z hladkého povrchu lze barvu velmi dobře smýt. Díky výborné krycí schopnosti krásně maluje i na tmavý podklad.

Doporučujeme koupit k pastelkám i ořezávátko, které je speciální pro tyto pastelky. Pastelky ořeže tak, že nejsou ve výsledku zcela do špičky a nezlomí se.

Jak se s pastelkami Stabilo woody 3 v 1 dá pracovat?

Vyškrabování

  • Naneste několik vrstev pastelek na sebe, na vrchu by měla být tmavá barva. Nakonec seškrábněte párátkem nebo špejlí.

Akvarel

  • Pastelky lze rozetřít vodou, mohou se i vrstvit na sebe. Doporučujeme použít tvrdý papír.

Šablona

  • Vystřihneme si libovolnou šablonu, okraje šablony pokreslíme pastelkou a rozetřeme prstem.

Frotáž

  • Pod papír dáme předmět s ostrou hranou (listy, mince, …) a překreslíme pastelkou.

Tmavý papír

  • Pastelky krásně a výrazně kreslí na tmavý povrch.

Sklo, zrcadlo, porcelán

  • Na zrcadlo nebo na hrníček můžete napsat třeba ranní pozdrav.

A to není vše! V nejbližších dnech čekejte další inspiraci s pastelkami Stabilo.

 

Danča a Rozálka.