Věděli jste, že procvičování pohybů a obratnosti prstů je velmi důležité již od útlého věku dětí? Všemi činnostmi zaměřenými na podporu těchto pohybů dětem napomáháme k pozdějšímu zvládání běžných činností, jako je např. zavazování tkaniček, zapínání knoflíků, používání příboru, správný úchop tužky až po psaní ve škole a s tím související čtení.

My jsme si pro zábavné a hravé procvičení jemné motoriky vybrali právě šití a provlékání. Uvidíte, že lze snadno tyto činnosti provádět ve velmi brzkém věku dětí:-) 

Navlékání – 2-3 roky

V tomto věku můžete s dětmi začít navlékat korálky na nit. Vzhledem k věku dětí a velikosti jejich dlaní a prstů je potřeba vybrat korálky velké a nit silnější – ideální je např. tkanička od bot. U nás se velmi osvědčily korálky s dřevěnou jehlou. Miluje Vaše dítě auta nebo naopak raději zvířátka? Vybrali jsme pro Vás korálky, které používáme doma my. Jsou velmi variabilní. Nejen, že je možné je navlékat na šňůrku, ale krásně se s nimi dají rozlišovat barvičky nebo vyprávět příběhy.

   

Prošívání – 3-6 let

V tomto období se u dětí vyhraňuje dominance pravé či levé ruky. Proto je obzvláště vhodné zařazovat aktivity na rozvoj manuální zručnosti. My jsme doma vyzkoušeli prošívací obrázky od francouzské značky Janod. V sadě vyšívacích zvířátek najdete 6 krásně barevných kartonových obrázků k prošívání a šnůrky. Ze zadní strany obrázku jsou uvedena čísla, takže starší děti zvládnou obrázek krásně vyšít podle jejich posloupnosti.

   

Vyšívání a šití od 6 let

K prvnímu šití a vyšívání jsme vybrali sadu od francouzské značky Avenue Mandarine, se kterou se pojí nádherné ilustrace navrhované francouzskými kreslíři. Od této značky u nás v nabídce naleznete vyšívání obrázků s rámečkem, a také sadu na ušití vlastního zvířátka. Pro naše šití jsme si vybrali kočičku. Posuďte sami, jak se nám povedla:-) Doporučovaný věk je od 6 let, s pomocí šikovné maminky či tatínka zvládnou děti i dříve, protože sada obsahuje vše, co k ušití potřebujete, včetně přehledného obrázkového návodu. Z této hračky budou děti o to více nadšené, jelikož si ji dokáží vyrobit samy.

   

Doufáme, že jsme Vás inspirovali a pokud se rozhodnete procvičit prstíky Vašim dětem právě metodou provlékání, šití a vyšívání, jako jsme volily my, neváhejte nám napsat, rády Vám pomůžeme s výběrem!

Pro věk 1-3 roky doporučujeme:

Zvířátka z farmy

Doprava

Domácí zvířata

Pro věk 3-6 doporučujeme:

Vyšívaná zvířátka

Oblékání

Hasiči

Pro věk 6 plus doporučujeme:

Dětské šití

Dětské vyšívání