SEVA je tradiční český výrobce stavebnic a vědomostních her, které jsou vyráběné a oblíbené již u tří generací. Zakládá si na tradici, kvalitě, hravosti a snaží se poskytovat rodičům i dětem kvalitní hračky.  

Na našem e-shopu nesměla chybět. Je to totiž stavebnice, se kterou si hrajeme téměř denně. Stavíme auta, vlaky, lodě, doplňky k dřevěným kolejničkám, skládáme labyrinty, vytváříme nové hry, dráhy pro kuličky a v neposlední řadě se díky SEVĚ také učíme. Hravou formou tak rozvíjíme koncentraci, jemnou motoriku, logické uvažování či technické myšlení.

Prostřednictvím tohoto článku, který budeme postupem času doplňovat, bychom Vás chtěli inspirovat netradičním využitím této stavebnice. Auto, traktor nebo letadlo už jistě zkoušel postavit každý z Vás. Víte ale, jak si díky SEVĚ zahrát piškvorky? Kolik kuliček ukočírujete v labyrintu? Nebo si raději procvičíme geometrii?

SEVA „Labyrint“

Chcete procvičit ručičky a hlavičky Vašich dětí zároveň? Nebo si užít spoustu společné zábavy na rodinné párty? Kolik ukočírujete kuliček a kdo je dostane z labyrintu ven v nejlepším čase? Malým dětem postačí kulička jedna, pro dospělé přidejte alespoň tři. Jaké záludnosti v labyrintu si vymyslíte, ponecháme pouze na Vás. Tato skvělá pomůcka pro rozvoj koncentrace a koordinace pohybů je sestavená během pár minut, ale hrát si s ní děti dokážou i celé hodiny! :-) 

SEVA „Geoboard“

Znáte Geoboard? Je to perfektní didaktická pomůcka a hračka zároveň. Ideální pro malé děti, školáky i dospělé. Jedná se o desku s kolíčky, na kterou lze navlékat gumičky a vytvářet tak různé obrazce či geometrické tvary. My jsme si ji vyrobili ze SEVY. Prostřednictvím geoboardu si děti procvičí jemnou motoriku a grafomotoriku, seznámí se s podobou geometrických tvarů či se na ní jen kreativně „vyřádí“ při sestavování různých obrázků. Do přílohy Vám přidáváme seznam šablon, podle kterých jsme tvořili my.

   

SEVA „Symetrie“

Vytvořte dětem skvělou pomůcku na rozvoj předmatematických dovedností! Zkombinovali jsme SEVU „Klasik“ a SEVU „Včelu“ a vytvořili osově souměrné poloviny. Úkolem dětí je vyplnit druhou polovinu do stejné podoby, jakou má polovina první. Menší děti mohou stavebnici doplňovat podle řádků či sloupců, ty starší ji mohou zkusit vyplnit zrcadlově.

SEVA „Člověče, nezlob se!“

Kdo by tuhle oblíbenou deskovku neznal? Herní plán si lze snadno ze SEVY vytvořit. Ke hře můžete využít klasické hrací figurky nebo víčka od pet lahví. My jsme místo figurek použili stavebnici SEVA „Včela“. Zbývá jen doplnit kostku, která se u každého z Vás doma jistě najde :-) A hra může začít!

 

SEVA „Logik“

Opět trocha nostalgie v moderním pojetí. Jak jinak, než se SEVOU. Tato hra je skvělá k procvičení zrakové paměti a koncentrace. Je určena pro dva a více hráčů. Jeden z hráčů sestaví za plentou barevnou řadu (my jsme použili SEVA „Včelu“). Po sestavení řady na určitý čas plentu odkryje. Ostatní si sestavu prohlíží a snaží se zapamatovat její podobu a správné pořadí. Poté se barevná řada opět zakryje a úkolem ostatních hráčů je sestavit barevnou řadu ve stejné podobě a ve správném pořadí. Vítězí ten, komu se jako prvnímu podaří sestavit řadu bez chyby.

SEVA „Piškvorky“

Kolečko nebo křížek? Taky jste hrávali tuto hru tajně ve škole pod lavicí? Věříme, že návod na tuto hru není třeba. Naučte ji i své děti :-) K nakreslení znaků použijte obyčejnou tužku nebo mazatelný fix.

   

SEVA „Dáma“

Další verze oblíbené deskovky v podobě SEVY. Věříme, že ani zde není třeba vysvětlovat pravidla. Tentokrát jsme ke hře použili obyčejná víčka od pet lahví.

SEVA „Čísla“

Díky kompaktnosti této stavebnice z ní hravě můžete vytvořit dokonce i čísla, a to v digitální podobě. Aby si děti zvládly čísla sestavit sami, připravili jsme pro Vás předlohy, které dáváme volně ke stažení pod článek. Mladší děti mohou využít předlohy fotografické, pro starší jsme připravili digitální siluety.

SEVA „První počítání“

Jak sestavit čísla ze SEVY už víme. Co takhle si s nimi vytvořit nějaký jednoduchý příklad? SEVA je v tomto případě ideálním pomocníkem pro všechny, kteří si raději hrají, než píšou domácí úkoly. A zde můžeme spojit obojí dohromady. Pro mladší děti zkuste opět kombinaci SEVA „Klasik“ a SEVA „Včela“ a příklady jim kromě čísel pomocí ní také názorně zobrazit.

 

Doufáme, že se Vám tahle série tipů líbila a byla pro Vás inspirací. Budeme moc rádi, když nám zašlete fotky z průběhu Vašeho hraní:-)