-10% s kódem STEHUJEME , neplatí pro Grapat, Mámy v rejži, B-box, Stapelstein a akční zboží.

Smyslové kostky Sensory Blocks byla jedna z prvních hraček, která mě v Hračkolce zaujala a věděla jsem, že s ní zaboduji i u Rozálky a Jasmínky. Ztvárnění kostek je už na první pohled líbivé, ale pouze u líbivosti nezůstaneme. Jsou jednoduché, ale zároveň promyšlené, dá se s nimi vymýšlet mnoho dalších aktivit. V dnešním článku si stavebnici blíže představíme a nabídneme vám způsoby, jak s nimi dále pracovat.

Výrobce uvádí, že je vhodná pro děti od 18 měsíců, manipulaci však zvládnou i mladší děti. Sada obsahuje 16 kostek různých tvarů s různě vyplněnými obsahy, žádný tvar tak není stejný. Toto rozdělení na tvary a obsahy není náhodné, je promyšlené a díky tomu se u dětí rozvíjí schopnost kombinovat. V sadě najdeme:

  • 4 druhy geometrických tvarů (čtverec, obdélník, trojúhelník, půlkruh),
  • každému tvaru patří jedna barva (čtverec – červená, půlkruh – žlutá, trojúhelník – zelená, obdélník – modrá)
  • každý tvar je naplněn různou ze 4 výplní (barevná fólie, voda se třpytkami, písek, kuličky).

Kostky jsou zabaleny v krabici, na dně krabice jsou obrazce nakresleny, a tak i úklid stavebnice může být zábava. Takový způsob uložení hračky oceňuji, kostky jsou velké a bez nakreslené nápovědy by i dospělému mohlo dělat problém kostky znova uložit.

Jak jsme si hrály my?

Jak jsem předpokládala, Rozálku stavebnice zaujala. Zaujala i naši osmiměsíční Jasmínku, která zkoumala spolu se starší sestřičkou. Rozálka se nejprve zajímala o to, co za stavebnici to doma máme. Pojmenovaly jsme si tvary kostek (čtverec, obdélník, trojúhelník, čtverec) a jejich obsahy (barevné sklíčko, voda se třpytkami, písek, kuličky). Nejvíce nás samozřejmě zaujala voda se třpytkami.

Najdi a poskládej

K prvotnímu poznání stavebnice postačí i velmi jednoduchá hra. Rozálka měla najít nejprve všechny třpytky, poté všechny kuličky, poté všechny červené tvary atd… Dítě si při této aktivitě postupně uvědomí, že při jakémkoliv pokynu je potřeba najít 4 předměty. Dokonale se tak se stavebnicí seznámí.

 

Poznáváme podle hmatu a sluchu

Dítěti zavážeme oči a jeho úkolem je podle hmatu pojmenovat tvar kostky. Dítě se může střídat s rodičem a pozorovat, jak hádá rodič. Jakmile poznáme všechny tvary, podle sluchu budeme poznávat náplň. Dítě postupně přijde na to, že každá náplň jinak zní. Vrcholem této aktivity bude, když dítě určí i barvu. Ve výsledku bude říkat: držím čtverec s červeným pískem, držím půlkruh se žlutým pískem.

Míchání barev

Překrýváním kostek s barevnou fólií můžeme pozorovat vznik nových barev. Červená se žlutou vytvoří oranžovou. Oranžová vznikne ale pouze v místech, kde se tyto dvě barevné fólie překrývají. Je to ideální příležitost, kde mohou děti prozkoumávat základní princip při míchání barev.

Poskládej obrázek na stole

Z tvarů lze poskládat několik různých obrázků. Fantazii se meze nekladou. My jsme poskládaly domeček se sluníčkem, ptáčka, les a sněhuláka. Inspirací se pro nás stala hra Slož do minuty od Vilac, která je založená na skládání obrázků z geometrických tvarů.

 

Skládej…

Se stavebnicí se dá samozřejmě skládat hlavně do výšky a vytvářet tak krásné a barevné stavebnice. Díky dřevěnému materiálu a správnému vyvážení můžete do výšky skládat i půlkruhy, taky trojúhelníky postavené na sobě se nerozpadnou.

Kombinace s jinými stavebnicemi

Kostky se dají hezky kombinovat s jinými stavebnicemi, které máte doma. Dokáži si ji představit zakomponované i do lega. U nás je teď už mnoho měsíců velmi oblíbená magnetická stavebnice od Connetix a tak jsme ji s holkama musely hned využít.

Pevně věříme, že se stavebnice stane oblíbenou i u vás 😊.

Danča a Rozálka