U nás doma pomalu začínáme s přípravami na Vánoce. Před svátky posíláme rodině a známým vánoční přání. Když jsme tedy v Hračkolce objevily razítka Stampo minos s tematikou Vánoc, nemohly jsme je nemít. Oceňuji na nich dvě věci:

  • české vánoční motivy – český nápis, linecké cukroví, kapr a další tradiční české vánoční motivy.
  • mnohostranné využití – u výroby přání naše činnost končit nebude, představíme vám různé způsoby práce s nimi, zároveň nejsou razítka omezená ani věkem, zabaví se děti (cca od 3/4 let) i dospělí.

Sada obsahuje 32 razítek různé velikosti a polštářek s vypratelným a umyvatelným inkoustem. Práce s razítky podporuje rozvoj různých kompetencí – budování slovní zásoby, rozvoj přemýšlení a souvislostí, obrazotvornosti, grafomotoriky. Hluboká textura razítek umožňuje kromě tisku na papír i tisk na textil a keramiku.

K práci s razítky jsme si tentokrát vzaly na pomoc pastelky Stabilo Trio thick. Jedná se o pastelky, které mají ergonomický trojúhelníkový tvar a jsou vhodné pro nácvik úchopu při kreslení. K jedné aktivitě jsme využily i pastelky Stabilo woody 3 v 1, kdy se jedná o pastelku, voskovku i vodovku v jednom

Jak s razítky pracovat?

Nejprve se s razítky seznamte, vyndejte si je vedle sebe z obalu a společně s dětmi si je pojmenujte.

1) Omalovánky

Grafické zpracování razítek přímo vybízí k tvorbě vlastních omalovánek a vytváření příběhů. My jsme k vymalování použily i ergonomické pastelky Stabilo Trio.

2) Diktát s razítky, vymýšlení příběhu

Jako každé jiné dítě, taky naše Rozálka razítka ráda používá. V této aktivitě bylo jejím úkolem natisknout razítka podle toho, co jí řeknu. Cílem takové aktivity je procvičení orientace na papíře (pojmy nad, pod, vedle, …) a jednoduchých matematických kompetencí.

Příklad úkolů:

  • natisknout velkého sněhuláka do dolní části papíru
  • vedle velkého sněhuláka natisknout tři malé sněhuláky
  • nad velkého sněhuláka natisknout anděla
  • do rybníčku natisknout pět kaprů
  • nad rybníček natisknout vánoční stromeček a pod stromeček dárky
  • modrou pastelkou vymalovat baňky na stromečku

 

3) Razítkovací vánoční úkoly

Razítka jsou vhodná i pro tvorbu jednoduchých vánočních pracovních listů. Rozálce jsem v nelinkovaného sešitu A5 vytvořila úkoly, kde měla: hledat správnou cestu k cíli; dotisknout řadu podle vzoru; natisknout určitý počet razítek; najít stejná razítka atd. Opět jsou vhodným pomocníkem pastelky Stabilo Trio thick.

 

4) Pexeso

Z vánočních motivů lze vytvořit i pexeso, doporučujeme tisknout na tvrdý papír, na měkkém papíře by se mohl inkoust propít na druhou stranu.

5) Jmenovky na dárky

Další z aktivit hojně využívá i Ježíšek, který si z razítek natiskne jmenovky na dárky.

6) Originální obal na dárky, dárková taška

S razítky lze vyzdobit vánoční balicí papír nebo ozdobit vánoční dárkovou taštičku.

7) Přání

Při tvorbě přání můžete maximálně využít fantazii a různé předměty, které doma najdete. My jsme k tvorbě přání využily kousky stuh, které nám doma zbyly, a pastelkami přáníčka dotvořily.

 

8) Vyškrabávací adventní kalendář

Pomocí razítek a všestranných pastelek Stabilo woody lze vyrobit i jednoduchý adventní kalendář, kde se každý den vyškrábne jedno políčko. Všestrannost těchto pastelek spočívá v tom, že se jedná o pastelku, voskovku i vodovku v jednom. Dají se s nimi vytvářet různorodé aktivity – jedna z takových aktivit je právě vyškrabávací obrázek. 

Na výrobu adventního kalendáře dále doporučujeme použít tvrdý papír (může být i barevný) a již zmíněné pastelky, neboť ty jsou na tuto vyškrabávací techniku nejvhodnější.

Postup:

Nejprve nakreslíme strom. Ve druhém kroku natiskneme 24 různých razítek. My jsme použily motiv srdce a hvězdy jako ozdoby na stromeček a motivy dárku a vloček nám zdobí okolí stromečku. Ve třetím kroku natištěná razítka překryjeme světlou voskovkou. Důležité je dodržet tento postup: světlá voskovka jako podklad, tmavá přijde na vrchní část. Ve čtvrtém kroku razítka ještě jednou překryjeme, tentokrát tmavým odstínem pastelky. Nám při této činnosti nejvíce vyhovovala kombinace hnědé s podkladovou žlutou nebo červenou pastelkou. Nakonec pastelku využijeme jako vodovku, vmalujeme strom zelenou barvou a vodou rozetřeme do konečné podoby. A nyní už jen čekat na 1. 12. a odhalit první obrázek.

   

Razítka pro letošní rok ještě ale neschováváme, jistě nás napadnou ještě další činnosti, kdy je budeme moci využít. Zároveň vím, že si své místo u nás najdou i příští rok.

 

Danča a Rozálka