Malé rodinky Djeco

V kolika letech nastane u dětí vhodný čas na vytažení nějaké společenské hry? Sama mám tyto společné aktivity a společný čas s dětmi moc ráda, u mladších dětí ale můžeme narážet na to, že u klasických her ještě neudrží potřebnou pozornost nebo nemusí pochopit pravidla. Francouzská firma Djeco nabízí stolní a karetní hry pro děti už od 2,5 let. Nabídka her je pestrá a neomezuje se jen na nejmladší děti.

V dnešním článku vám představíme karetní hru Djeco Malé rodinky, která je vhodná už od 2,5 let, je určená pro 2–4 hráče. U nás to před časem byla první společenská hra, kterou jsme s Rozálkou začaly hrát a do dnešních dní je velmi oblíbená. Její přednosti jsou:

  • velmi jednoduchá pravidla,
  • krátký časový úsek, ve kterém se hra hraje (cca 5–10 minut),
  • odolné a pevné karty, krásné obrázky,
  • praktická krabička, hra je tak snadno skladná a přenosná.

Jak jsme si hrály my?

  • Karetní hra Djeco Malé rodinky:

V krabičce najdete 15 párů zvířátek. Základním principem je hledání stejných párů. Každému hráči se rozdají 4 karty, které se rozloží, aby na ně všichni viděli. Ostatní karty jsou obrázkem dolů na hromádce. Nejmladší hráč vezme z hromádky jednu kartu a můžeme začít hrát.

Mohou nastat čtyři situace:

1) Hráč může vytvořit dvojici s jednou ze svých karet

2) Hráč vytvoří dvojici se soupeřovou kartou.

3) Hráč vytvoří dvojici ze svých karet, nebo z vylosované karty a karty spoluhráče.

4) Nevytvoří dvojici.

Hráči se střídají, dvojice stejných karet si hráči odkládají vedle sebe. Hra končí ve chvíli, kdy jsou ze zvířátek vytvořeny dvojice. Vítězí hráč, který získal nejvíce dvojic.

  • Obrácené pexeso

 Tímto způsobem jsme začínaly hrát, když měla Rozálka dva roky. Díky jednoduchým pravidlům se naučila základní princip společenských her, kdy se hráči střídají. Toto střídání dělalo Rozálce ze začátku problém, musela pochopit, že nehraje jen ona sama.

  • Pexeso

S mladšími dětmi lze karty použít i jako klasické pexeso. Karty se liší výřezy, což u menších dětí nemusí být problém, naopak.

  • O kolik je tady víc zvířátek?

Rozálka velmi ráda přeskupuje a skládá různé věci, každá jsme si vytvořila řadu zvířátek a Rozálka měla spočítat, o kolik víc má víc zvířátek než já.

  • Třídění podle společného znaku

Nabízí se taky třídění zvířátek podle nějakého společného znaku, je na každém, jaké třídicí kategorie si vybere. My jsme třídily ptáky, zvířátka žijící v lese, zvířátka žijící na farmě a zvířátka, která u nás nežijí.

Malé rodinky jsou pro nás dodnes velmi oblíbenou hrou. V budoucnu se chystáme otestovat další společenské hry od Djeca. A co vy? Máte taky nějakou oblíbenou společenskou hru?

Danča a Rozálka