Magnetické stavebnice se u nás těší velké oblibě. Není se čemu divit. Mají opravdu široké spektrum využití a dají se z nich stavět 2D a 3D objekty. S rostoucí oblibou těchto stavebnic také roste počet výrobců, kteří je nabízejí. Jak ale vybrat tu správnou? Liší se nějak nebo jsou stejné? Do porovnání jsem přidala 3 nejznámější a nejoblíbenější stavebnice a to od značek Magna Tiles, Connetix Tiles a MiDeer. 

Connetix Tiles

Tato Australská značka má své příznivce po celém světě. Nabízí se v několika velikostech balení od základních sad se 40 dílky až po největší sady, které obsahují dílků přes 200. Všechny dlaždice Connetix Tiles jsou vyrobeny z netoxického ABS plastu. Hlavní předností stavebnice je bezpečnost. Magnety v každé dlaždici jsou utěsněny a nýtovány. Nehrozí tak jejich vypadnutí. I po opakovaném používání magnety drží stejnou silou. Odolnost plastu je opravdu vysoká. Ani po pádu dlaždic na tvrdý povrch se nemusíte bát jejich prasknutí. Stavebnice Connetix Tiles jsou vyráběny ve dvou barevných provedeních a to rainbow a pastel. Kromě základních sad lze pořídit i zajímavé kuličkové dráhy, podvozky pro tvorbu aut případně čirou variantu dlaždic.

Magna Tiles

Tato Americká značka má stejně tak jako Connetix Tiles spoustu příznivců po celém světě. Je taktéž vyráběna z netoxických plastů a všechny dlaždice v ní jsou nýtovány, což opět zvyšuje bezpečnost. Každá dlaždice obsahuje logo značky. Síla magnetů je stejná jako u stavebnice Connetix Tiles, dlaždice jsou plně kompatibilní s ostatními stavebnicemi. Při hře jsem si všimla pouze větší náchylnosti k poškrabání při pádu dlaždic na tvrdý povrch. Magna Tiles má velmi povedené rozšiřující sady, které potěší zejména milovníky dinosaurů, stavebních strojů nebo zvířátek.

MiDeer

Novinka na trhu v ČR. Vizuálně více podobná Connetix Tiles. Síla magnetů mi přijde ze všech tří stavebnic nejlepší. Jelikož se jedná ale o novinku, nelze říci, zda budou stejně silně držet i po ročním používání. Stavebnice je plně kompatibilní s Magna Tiles i Connetix Tiles. Dlaždice této stavebnice ale nejsou narozdíl od konkurenčních nýtovány. Otázkou tak je, jaký vliv to bude mít na bezpečnost při hře. Prozatím je nabízena pouze ve dvou variantách a to 60 a 100 dílků. Uvidíme, zda bude do budoucna rozšiřujících sad přibývat.

Všechny stavebnice jsou vzájemně kompatibilní a ani s jednou z nich nešlápnete vedle. Teď už zbývá jen rozhodnout, kolik dílků je "dost" dílků. Při výběru velikosti stavebnice zvažte zejména to, kolik dětí si s ní bude hrát.

 

Markét