„Maminko, co to mám napsané na tričku? Můžeš mě naučit ty písmenka?“ S touhle žádostí za mnou nečekaně přišel náš tříletý syn. Obecně je známo, že učit děti číst a psát už před nástupem do školy je poměrně zbytečné. Když toho hodně vědí už při nástupu do školy, učit se pak v první třídě něco, co už dávno umí, je logicky nebaví a nudí se. To ale neznamená, že bychom dětem měli v poznávání písmen bránit. Zvlášť, když projeví zájem samy od sebe. Naopak, můžeme u nich pomocí jednoduchých aktivit rozvíjet předčtenářskou gramotnost již v tomto věku. Rozhodla jsem se spojit síly s mojí sestrou, která pracuje jako učitelka a společně jsme daly dohromady pár aktivit, kterými můžeme uspokojit potřeby všech nedočkavých zvědavců, jako je náš syn. Ke hře jsme si tentokrát vybrali dřevěné kostky Jouéco. Ty nás provází již od prvních narozenin a využíváme je ke hraní takřka denně. Dají se z nich stavit věže, hrady a mohou také posloužit jako úžasná didaktická pomůcka k poznávání písmen, barev, čísel a v pozdějším věku například k počítání.

   

Pro budoucí schopnost naučit se číst a psát je velmi důležité rozvíjet u dětí smyslové vnímání. Jelikož jsou kostky krásně barevné, vybízí se tedy aktivita k rozvoji zrakového vnímání. Hru jsme nazvali „Domečky pro kostičky“. Úkolem není nic víc, než přiřadit kostku ke správné barvě – domečku. Tato aktivita zároveň rozvíjí jemnou motoriku.

   

Další varianta k poznávání barev a zároveň k rozvoji předmatematických dovedností, je skládat kostičky dle barevné šablony. Dítě skládá kostky vedle sebe, případně na sebe dle předlohy do správného pořadí. Tuto šablonu dáváme volně ke stažení v odkazu pod článek.

   

Děti můžeme hravě seznamovat s tvary písmen. Z kartonu jsme vytvořily šablonu slova "vlak", které u nás slyšíme denně od rána do večera a někdy i v noci :-) Tuto šablonu je potřeba podlepit lepící páskou tak, aby bylo na lepící část možné připevňovat kousky nastříhaného barevného papíru. Nadšení bylo veliké a nebylo potřeba ani lepidlo, takže nám pracovní plocha zůstala krásně čistá pro další aktivitu.

   

Další úžasná aktivita k procvičení vizualizace je vyhledávání konkrétního písmena na kostičkách a přiřazování k předloze. Tato šablona přesně kopíruje rozměr kostiček Jouéco, takže kdo má nebo si u nás kostičky zakoupí, může rovnou stahovat. Opět ji přidáváme do příloh :-)

   

Když už jsme zvládli "napsat" z kostiček dané slovo, zkusili jsme si ještě písmenko vymodelovat pomocí plastelíny. Děti si tak opět krásně fixují tvary písmen.
Tip: pro snadnější tvarování písmen je dobré je dětem předepsat na papír a nechat je tvarovat modelínu přímo na vytištěnou předlohu.

   

Pokud máte starší dítě a chcete už zkusit písmena „psát“, resp. poznávat jejich tvary psanou formou, můžete je nechat kreslit prstem např. do mouky.  My jsme zkusili jen okrajově, spíše jsme kreslili obrázky :-) Mimochodem, tato aktivita je skvělá k procvičení grafomotoriky, která je důležitá pro budoucí úchop tužky a psaní.

Pokud máte doma malého zvědavce jako my, můžete se inspirovat a připravit mu také kreativní a zároveň didaktické odpoledne. My už poznáme písmenka ve slově VLAK a někdy příště vyzkoušíme podobné aktivity s písmenky ve jméně :-)

Použili jsme kostičky:

Kostičky Jouéco