Hrajeme si: Piráti

Hra na piráty patří mezi jednu z nejoblíbenějších her dětí po celém světě. Je to dobrodružná a vzrušující hra, která dětem umožňuje použít svou fantazii a kreativitu. Přináší dětem mnoho radosti a zábavy, zároveň však rozvíjí jejich dovednosti a dobrodružný duch. Být pirátem pro děti znamená stát se alespoň na chvíli součástí dobrodružného světa plného tajemna a pokladů. My jsme si pirátské téma přenesli na tác tuff tray a pro děti to byl naprosto fascinující zážitek.

K hraní jsme využili modrý tác tuff tray s podnožím. Tác jsem naplnila kinetickým pískem, figurkami pirátů z tuby Safari Ltd., které vynikají věrohodným zpracováním. Tyto tuby používám velmi ráda, jelikož jsou barvené ručně a jsou uložené v praktické tubě. Často je tak beru dětem s sebou jak na cesty, tak v případě, že organizuji smyslové hraní někde v terénu. Do kinetického písku jsem ukryla barevné žetonky, které můžete sbírat magnetickými tyčkami. Děti díky nim hravou formou objeví kouzlo magnetismu. Sbírat žetonky kouzelnou tyčkou bude bavit každého z nich. Zvládnou naplnit celou truhlu?

Hraní krásně doplní průhledné barevné hmatové mušle. Mušle jsou nejen nádherně barevné, ale obsahují také 6 různých hmatových povrchů. Nechejte děti objevovat jejich strukturu hmatem a otiskávat je do kinetického písku. Mohou je tak snadno párovat nebo třídit.

Jemnou motoriku krásně procvičíte vyskládáváním dřevěného tácku cizrnou. Nám tentokrát posloužil tácek medúzy. Cizrnu jsem barvila akrylovou barvou. Cizrnu postačí vhodit do uzavíratelného sáčku, kápnout akrylovou barvu a v sáčku pořádně promnout. Jakmile jsou všechny kuličky obarvené, nechejte cizrnu volně uschnout na sluníčku. Bude suchá během půl hodinky. Barva na ní bude krásně držet a nebude Vám barvit ruce. Jen dejte pozor u příliš malých pirátů, bezpečnost je v tomto případě na prvním místě. Pokud má Vaše dítě tendenci strkat věci do pusy či nosíku, tuto aktivitu vynechejte a nahraďte třeba bábovičkami ke kinetickému písku.

Každý správný pirát má ukrytý poklad. Pro děti jsem připravila rýžování zlata. Do kovové nádoby jsem nasypala písek a zlaté kamínky. Buď můžete na zlato obarvit kamínky ze zahrádky, opět použijte akryl, aby barva vydržela, případně můžete kamínky koupit. Najdete je zcela jistě v TEDi či Kik. Písek jsem poté zalila vodou, přidala sítko a zábava byla na světě. Přidávat vodu do písku není nutné, pokud se bojíte ušpiněného trička. Rýžovat zlato lze i "na sucho".

Líbí se Vám pirátské aktivity? Tak vzhůru s námi na palubu! Sledujte nás na Instagramu, ať Vám neuniknou další aktivity:-)

video ke shlédnutí - Piráti útočí

Markét