Jak zabavit celou rodinu, nehledě na pohlaví a věk? Tyto krásně pestré, hebké oblázky tento úkol splní, díky příjemnému povrchu budete chtít stavit a skládat pořád dokola. Jakmile jsem krabici oblázků přinesla domů, tříletá dcera je nechtěla pustit z ruky, tatínek zapojil své konstrukční schopnosti a jednoletá dcera zkoumala velké oblázky po svém. Opět se jedná o jednoduchou věc, se kterou se dá vymýšlet spousta aktivit pro všechny v rodině. 

Sada oblázků je uložená v praktické krabičce, obsahem je 36 kamínků v 6 barvách a 20 instruktážních karet

V instruktážních kartách najdeme nápady a návody k aktivitám s oblázky, karty se stupňují podle obtížnosti, jsou očíslované. Jednodušší je skládání obrázků, složitější jsou konstrukce do výšky

Oblázky se na sebe dobře skládají, jsou opravdu příjemné na dotek. Nejmladší děti trénují poznávání barev, třídění podle barev, třídění podle velikosti, aktivity pro starší děti a dospělé budou spíše konstrukční. Pestré oblázky uspokojí i kreativního ducha při vytváření různých mandal a obrázků. 

Jak jsme si hrály my?

  • Třídění podle velikosti, podle barev

Oblázky přímo nabádají k této třídicí aktivitě, dětí se tak s kameny dokonale seznámí. Lze třídit třeba do kytiček podle velikosti nebo podle barev.

  • Hledání barev v domácnosti, venku

Kdo najde danou barvu někde v domácnost? Později může být úkolem najít co nejbližší odstín barvy na oblázku. Poté je možné hledat v přírodě co nejbližší možné tvary oblázků.

  • Kde chybí oblázek?

S dětmi poskládáme obrázek, následně se dítě nedívá a my odděláme jeden dílek. Dítě má změnu poznat. Role se mohou vyměnit, dítě schovává oblázek dospělému.

  • Společné skládání podle instruktážních karet

Na této aktivitě se Rozálka hezky naučila, že každá barva má 6 kamenů a každá velikost oblázku se v každé barvě opakuje. Karty se mohou později losovat, úkolem je poskládat vylosovaný obrázek, zpestřením může být i losování obrázku pro soupeře.

  • Kdo poskládá vyšší věž

Hra pro celou rodinu. Úkolem je najít nejideálnější kombinace oblázků, které udrží nejvyšší věž.

  • Kombinace s jinými hračkami

Byla by velká škola nevyužít barevný potenciál duhových oblázků, skvěle se kombinuje s jinými hračkami, my jsme je kombinovaly s Velkou dřevěnou duhou od Gogi a s tubou víl od Safari Ltd.

  • Hra s kostkou

Hra pro 2 hráče, kteří se střídají v hodu kostkou a berou si takový počet oblázků, kolik hodí na kostce. Hra končí v momentě, kdy jsou oblázky rozebrány a vítězí ten, kdo má nejvíce oblázků.

  • Poznávání po hmatu

Losování a poznávání hmatem je další zpestření při hře s oblázky. Hráči si tak zdokonalují jemnou motoriku a mnohdy i důvtip.

Sadu oblázků řadíme mezi naše další oblíbené hračky, odzkoušeno na celé naší rodince.

Danča a Rozálka