Tato klasická dřevěná kostka je ideálním dárkem k prvním narozeninám, myslím, že ji známe všichni a není potřeba představovat princip hraní. Je velmi oblíbená, protože se dítě zabaví a zároveň hračka pomáhá rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci zraku a hmatu. V pozdějším věku hračka poslouží k procvičování barev a tvarů. Kostka vypadá hezky i jako dekorace do pokojíčku a může tak být pořád po ruce.

Předností této kostky je dřevěný materiál, veselé pestré barvy a kvalitní povrchová úprava. Kostka se skládá se z velké kostky, 12 kostiček a z dřevěného vyjímatelného víčka. Kostičky jsou přiměřeně velké a dětem se s nimi dobře manipuluje.

Mám zkušenost i s plastovou variantou této kostky od jiného výrobce (už netuším, kde jsem ji pořídila), ta však obsahovala velmi malé kostečky a hrozilo jejich vdechnutí dítětem. Jakmile toto nebezpečí pominulo, starší dcera z této aktivity vyrostla a plastovou variantu jsme prakticky nevyužily. S touto dřevěnou kostku od Jouéca si momentálně hrajeme každý den, Jasmínce bude rok.

Jasmínka kostku dostala v 11 měsících a hned ji zaujala, jako asi každé dítě, které objeví doma něco nového. Po důkladném prozkoumání ji nejprve bavilo kostičky vhazovat a vyhazovat z velké kostky.

Zaujal ji zvuk dřeva a ráda kostkami ťukala o sebe.

Kostičky nám taky podávala a samozřejmě i radostně brala.

Jasmínku taky bavilo, když jsem jí kostičky nachystala do otvorů a ona je jen dostrčila dovnitř. 

S kostičkami si hrála i starší dcera Rozálka, se kterou jsme ke kostce vytáhly i magnetickou stavebnici Connetix (Rainbow). Díky shodným barvám kostiček s touto variantou magnetické stavebnice se přímo nabízí třídění podle barev. Nejprve jsme třídily do postavených nádob.

Poté jsme si vyrobily barevný koberec. Časem budou takové třidicí aktivity dominantní právě pro Jasmínku.

 

Pokud se rozhodujete nad tím, jakým dárkem udělat radost dětem kolem jednoho roku, tato dřevěná kostka je sázkou na jistotu.

 

Danča, Jasmínka a Rozálka