Jarní počasí zaklepalo na dveře, sluníčko už nabírá sílu, a proto je nevyšší čas začít si užívat hraní venku:-) K aktivitám jsme si tentokrát vybrali snadno smývatelné křídy od značky Jar Melo. Křídy jsou uloženy v praktickém kbelíku a obsahují dvě rukojeti pro snadný úchop a zamezení lámání. Jsou minimálně prašné, snadno pratelné a dvoubarevné, takže se s nimi vyřádí všichni malí šikulové. Kromě klasických chodníkových her jsme vymysleli i takové, u kterých se děti nejen zabaví, ale i něco naučí nebo si procvičí své dovednosti.

TERČ

Cílem této hry je házet z určité vzdálenosti kamínky do terče. Počet kamínků a hodů si určí hráči sami. U této hry si děti také procvičí základní matematické dovednosti – především při sčítání počtu nasbíraných bodů. Komu se podaří jich získat nejvíce?

SKÁKACÍ PANÁK

Tuhle klasiku si z dětství pamatuje snad každý z nás. Komu se podaří přeskákat panáka po jedné noze, aniž by klopýtl?

DRÁHA

Tuto hru ocení především mladší děti. Dejte jim do ruky autíčko a nechte je projet po nakreslené dráze. Mnohem větší zábava pak bude, když si děti dají závod se sourozencem nebo s rodiči. Ideální hra k procvičení jemné motoriky a koordinaci pohybů.

BAREVNÝ PŘECHOD

K této hře jsme vymysleli dvě varianty. V první se děti postaví na start a úkolem je přejít do cíle pouze po určitých tvarech nebo obrazcích (např. mohou stoupnout pouze na srdíčka).

Ve druhé variantě můžete dětem vytvořit kartičky s různými kombinacemi tvarů a obrazců, po kterých pak dítě přejde. Musí však dodržet správné pořadí (např. kytička, srdíčko, trojúhelník, srdíčko).

SKÁKACÍ ŠIPKY

Úkolem v této hře je přeskákat ze startu do cíle po směru šipek. Děti mohou skákat snožmo, přičemž chodila musí být vždy postavena ve směru šipek.  Pokud takové skákací dráhy nakreslíte dvě, můžou si děti dát závody ve dvojicích.

  

LOGIK MŘÍŽKA

Úkolem dětí v této hře je najít bod, kde se protne obraz z horní řady a geometrický tvar z prvního sloupce. Dětem můžete vytvořit kartičky s různými kombinacemi nebo jim je jednoduše slovně nadiktujete. Např. sluníčko + čtverec, mráček + trojúhelník,… Hra je vhodná k procvičení matematické gramotnosti.

   

ČÍSLA

Skvělá hra k procvičení matematických dovedností. Řekněte dětem číslo a jejich úkolem je na něj skočit. Děti si tak krásně zafixují jejich vizuální podobu. Čísla také mohou přeskakovat od 1 po 10 ve správném pořadí nebo opačně – od největšího po nejmenší. Starším dětem můžete dát jednoduché příklady, přičemž budou skákat na správný výsledek. Pro ještě větší náročnost dejte dětem za úkol skákat pouze po určitých násobcích (např. násobky čísla 2).

  

Doufáme, že jsme Vás inspirovali a i vy vyrazíte co nejdříve ven užít si s dětmi venkovních aktivit :-) 

Použili jsme Křídy Jar Melo