Bestsellery mezi kreativními hračkami? To jsou Mamolína, kinetický písek a sliz

Před pár měsíci jsme naskladnili první produkty od Mámy v rejži a byli jsme mile překvapení, jak je tato značka mezi zákazníky Hračkolky oblíbená.  A není divu, tyto domácí modelíny Mamolíny, taky kinetické písky, sliz a jejich další produkty (smysloboxy, vodní perly, vykrajovátka, podložky, ...) doplňují oblíbenou kategorii senzorického hraní a jsou jedinečné – a to doslova. My sami jsme milovníky Mamolín, slizáčků i kinetických písků. Naše první modelína byla Mamolína záchranáři. Od té doby už se naše sbírka podstatně rozrostla a Mamolínu používáme pro hraní téměř každý den.

1. Domácí modelína Mamolína

Mamolína je domácí modelína, která patří k nejlepším na českém i slovenském trhu. Je perfektně propracovaná, krásně měkká, jemná, dobře se s ní tvaruje. Velkou předností Mamolíny je bezpečnost - je vyrobená z netoxických surovin, vhodná a certifikovaná pro děti už od 1 roku (pro tyto nejmenší děti doporučujeme jednobarevné Mamolíny bez komponentů).

Druhy Mamolíny:

Kromě jednobarevných Mamolín jsou na e-shopu Hračkolky i vícebarevné a tematické Mamolíny s figurkami a různými komponenty. Tyto doplňky dávají hře s modelínou nový kreativní rozměr. Každé dítě si v široké nabídce témat najde svého favorita. V nabídce Hračkolky jsou například Mamolíny typicky holčičí (Mamolína Víly, Mamolína princezny, Mamolína Malý jednorožec, aj.), klučičí (Mamolína rytířská, Mamolína dinosauří, aj.), ale i neutrální (Mamolína hmyzí, Mamolína lesní, aj.). Studnice nápadů autorek Mamolín je snad nevyčerpatelná a vy se tak díky tomu můžete těšit na pravidelné novinky a nová témata.

Jak se o Mamolínu starat:

Aby Mamolína vydržela co nejdéle (až půl roku), skladujte ji v lednici v originálním obale. Po každém hraní Mamolínu ukliďte. Mamolína je určená k hraní a ne ke sladování, takže si s ní jednoduše hrejte a hrejte. Pokud se začne Mamolína drolit, její životnost můžete prodloužit přidáním kapky oleje a horké vody a pořádně propracovat.

2. Sliz (Slizáčci)

Sliz je hit a v posledních letech se stal velmi oblíbenou hračkou. Na e-shopu Hračkolky můžete najít jedinečné domácí slizáčky od Mámy v rejži. Jedinečnost těchto slizů je v jejich propracovanosti a hlavně variantnosti. Na Hračkolce můžete najít hned 5 druhů a na své si přijdou úplně všichni milovníci této zábavy.

Druhy slizu:

Pěnový sliz – ideální pro začátky hraní se slizem (pro „slizové začátečníky“) a malé děti, nejméně lepivý, tužší.

Hedvábný slizáček – obsahuje drobné mikročástečky, něco mezi slizem a pavučinkovým kineťáčkem, natahuje se, ale nelepí.

Gumový sliz – má podobné vlastnosti jako pěnový sliz, ale je čirý (průhledný) a jsou v něm hezky vidět všechny komponenty, natahuje se a drží pohromadě, je tužší než gelový sliz.

Gelový sliz – měkký, tekutý, více lepivý, průhledný, vhodný pro děti, které už se slizem mají nějakou zkušenost.

Bublinkový sliz – tento sliz se dá nafouknout brčkem, táhne se a natahuje, drží pohromadě. Jako jediný hraním netuhne, ale měkne a ke konci životnosti více lepí.

Jak se o sliz starat:

Při hře se slizem by děti měly mít čisté ruce a podložku. Skladovat v dobře zavřené uzavíratelné dóze a v místnosti s pokojovou teplotou. Sliz reaguje na teplotu – pokud je tepleji, je tekutější a naopak, při nižší teplotě je tužší. Sliz může rychle vyschnout, proto je ideální hrát si cca hodinu denně a poté jej nechat odpočinout.

 3. Kinetické písky (Kineťáčci)

Kinetický písek patří k velmi oblíbeným smyslovým materiálům, děti s ním mohou stavět, tvarovat, obtiskávat nebo vykrajovat. Oproti klasickému písku při tvoření lépe drží tvar. Je příjemný na dotek a je tak výborný i k relaxaci a oddechu. Na e-shopu Hračkolky najdeme tři druhy kinetického písku od Mámy v rejži.

Druhy kinetického písku:

Pavučinkový kinetický písek – svými vlastnostmi je na pomezí slizu a klasického písku, sype se, velmi jemný, elastický.

Kouzelný kinetický písek – ideální pro tvoření bábovek a staveb, drží tvar, zároveň dokáže být i sypký.

Vodní kinetický písek – svými vlastnosti je to něco mezi pískem a modelínou, z nabídky kinetických písků je nejtužší. Dá se s ním hrát ve vodě, kde drží tvar, nic se s ním neděje oproti písku, který se ve vodě rozsype. Vhodný i na hraní na suchu. Po vytažení z vody je nutné ho nechat pořádně oschnout (ideálně rozložit na nějakém plochém místě, nechat proschnout z obou stran, uchovávat v dóze).

Jak se o kinetický písek starat:

Kinetické písky uchovávejte v originální nádobě. Vydrží klidně rok i déle. U kouzelného kinetického písku je nutné dávat pozor, aby nepřišel do styku s vodou nebo s jiným materiálem. U vodního kinetického písku je důležité dbát na to, aby nebyl v době uzavření do nádoby vlhký. Pavučinkový a kouzelný kinetický písek můžete po čase obnovit tím, že přes něj přehodíte vlhkou utěrku na zhruba 30 až 60 minut — poté bude jako nový!

4) Další doplňky smyslového hraní

Vodní perly

Dalším doplňkem smyslového hraní jsou u dětí velmi oblíbené vodní perly. Nejedná se však o hračku a doporučujeme hrát si pouze pod dohledem dospělé osoby. Jedná se o malilinkaté kuličky, které po naložení do vlažné vody narostou do cca 17 mm. Jsou netoxické. Po třech hodinách kuličky vyrostou do maximální velikosti a hrátky můžou začít.

Smysloboxy

Jedná se o kreativní sady pro smyslohraní. Obsahují domácí modelínu Mamolínu, sypký smyslový materiál, kinetický písek, náčiní ke smyslohraní, vykrajovátka  a další doplňky k danému tématu. Smysloboxy mají velice široké využití a rostou společně s dětmi, vždy si v nich najdou něco nového.

Vykrajovátka

Plastová vykrajovátka rozšíří hru s Mamolínou a kinetickým pískem o nový rozměr. Na e-shopu Hračkolky můžete najít několik tematických sad.

Silikonová podložka

Tato podložka je vhodná pro imaginativní hru s modelínou, slizem i kinetickým pískem. Poslouží také jako jídelní podložka. Je skladná, dá se pověsit i na háček.